Една приятелка, ще я наречем Поли съкратено от Полиана по причини,

...
Една приятелка, ще я наречем Поли съкратено от Полиана по причини,
Коментари Харесай

Щастието е пътуване, а не крайната цел

Една другарка, ще я назовем Поли кратко от Полиана по аргументи, които ще станат явни, е безмилостно положителна. Винаги радостна. Винаги въодушевена. Тя е най-щастливият човек, който познавам. Само дето съгласно нея тя не е такава. Тя споделя, че постоянно е нещастна, изключително когато в действителност се усеща щастлива... само че по-късно си мисли, че би трябвало да бъде в действителност щастлива.

Например, когато е на открито с другари. Тя се забавлява, само че сe пита дали не би трябвало ли да се забавлява повече? Или когато нейната компания получи нов клиент; триумфът е приемлив, само че не би трябвало ли триумфът да бъде по-удовлетворяващ? Тъй като тя знае, че щастието е освен хубаво нещо, само че е и положително за нея, тя желае да бъде по-щастлива. Затова тя работи интензивно, с цел да бъде по-щастлива. По личните й думи тя е съсредоточена и съвсем погълната от това да бъде по-щастлива. Което я прави по-малко щастлива.

Тя обаче не е сама. Изследване, оповестено в Emotion, откри, че опитвайки се да бъдете по-щастливи, когато към този момент сте щастливи - може да работи против вас и да аргументи по-високи равнища на злощастие.

Както пишат откривателите, оценяването на щастието може да бъде самоунищожително, тъй като колкото повече хората ценят щастието, толкоз по-вероятно е да се почувстват разочаровани. Парадоксално, затова, оценяването на щастието може да накара хората да бъдат по-малко щастливи, тъкмо когато щастието е наоколо.

Резултатът е форма на това, което нормално е известно като „ токсична позитивност “. В някои случаи токсичната позитивност включва опит да убедите някого, че всичко е наред, вместо да слушате и да съчувствате и да им позволите да се оправят със сериозен проблем по по-естествен и здравословен метод.

В случая на моя другарка, нейният непрекъснат блян да откри още по-светла страна на всяка позитивна обстановка я кара да подценява това, което в действителност усеща, и да го обработва по вреден метод. За да обобщим всичко: Опитът да бъде по-щастлива я прави по-малко щастлива.

Какво можете да извършите, в случай че това се случва и при вас?

Дайте приоритет на позитивността, а не на щастието. Изследователи, провели изследване от 2020 година, оповестено в Journal of Positive Psychology, разделиха участниците в две съществени групи:

- Хора, които ценят щастието: Оценителите на щастието се съгласиха с изказвания като „ Загрижен съм за моето благополучие, даже когато се усещам благополучен “ и „ Ако не се усещам благополучен, може би нещо не е наред с мен “. Те също се съгласиха с изказвания като „ Виждам себе си като несполучлив в живота, когато се усещам депресиран или обезпокоителен “.

- Хора, които дадоха приоритет на позитивността: Тези хора дадоха приоритет на позитивността и се съгласиха с изказвания като „ Структурирам деня си, с цел да увелича оптимално щастието си “ и „ Търся и питая своите позитивни страсти “.

Резултатът? Хората, които ценят щастието, които са очаквали да бъдат щастливи, са склонни да се борят, когато са изправени пред негативни страсти. Те се усещаха като неуспели.

От друга страна, хората, които дават приоритет на позитивността, виждат отрицателните страсти като част от живота. Резултатът е по-голяма степен на прочувствено многообразие. Както демонстрират проучванията, изпитването на позитивни страсти и негативни страсти е значителен аспект на цялостното здраве и субективното благоденствие.

Понякога ставаш. Понякога падаш. Това, което има значение, е да работите през паденията, с цел да се върнете нагоре. Или както биха споделили стоиците: Макар че не можете да контролирате какво се случва с вас, можете да контролирате по какъв начин реагирате. Съсредоточете се върху това по какъв начин реагирате, когато нещата не вървят както би трябвало. Фокусирайте се върху това, което можете да извършите, а не върху това по какъв начин се чувствате и вследствие на това в дълготраен проект в действителност ще се почувствате по-щастливи.

И като приказваме за дълготраен проект, дайте приоритет на бъдещото благополучие. Нека се върнем назад към изследването, оповестено в Emotion. Изследванията демонстрират, че стремежът да повишите равнището си на благополучие " сега " е по-вероятно да докара до понижаване на възприятието за благоденствие.

Ключът? Дайте приоритет на държанието сега, което евентуално ще докара до бъдещо благополучие. Помагайте на другите. Упражнявайте се. Работете за реализиране на дълготрайна цел. Изграждайте привички, които ви вършат по-здрави, по-богати и по-мъдри.

Накратко, гледайте на щастието като пътешестване, а не като дестинация. И като непряк артикул от това, което вършиме, а не от това кои сте. 

Източник: Джеф Хейдън за Inc.com

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР